O ehinacei

Ehinacea je rod cvjetnih biljaka iz obitelji tratinčica (Asteraceae), a još se može nalaći i  pod imenom američki slamnjak ili rudbekija.

Ehinacea je višegodišnja bilja, a u fazi zrelosti visoka je 30 do 60 centimetara. Šiljastog je oblika i ima cvjetove ružičaste ili ljubičaste boje, ovisno o vrsti.

Tri najpoznatije i najkorištenije vrste ove biljke su Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, latinskog sinonima Rudbeckia purpurea i Echinacea pallida, od kojih je Echinacea purpurea jedna od najistraživanijih vrsta u Europi.
Sve tri vrste sadrže polisaharide topljive u vodi, konjugate kafeične kiseline i flavonoide, no oni su kemijski različiti. Primjerice, E. purpurea i E. angustifolia sadrže alkamide, dok E. pallida ima vrlo niske koncentracije alkamida. Koncentracija ovih sastojaka ovisi i o korištenim dijelovima biljke, kao i o načinu ekstrakcije.

Govorimo o endemskoj vrsti, koja se nalazi samo u istočnoj i središnjoj Sjevernoj Americi te uspijeva u vlažnim i suhim prairijama (pašnjacima i livadama) i otvorenim šumama.

 Ehinacea je biljka s dugom poviješću, a prvi su je aktivno koristili Indijanci. Koristili su primarno E. angustifoliu i to u medicinske svrhe, što predstavlja začetke upotrebe ove biljke u narodnoj medicini. Popularnost u narodnoj medicini, kako na prostorima Sjedinjenih Američkih Država, tako i Europe, doživjela je 1800-ih godina, a aktivno se još uvijek koristi i danas.

 

 L.HR.COM.01.2019.3068