Stres i imunitet

Stres je stanje kojem smo, u većoj ili manjoj mjeri, svi ponekad izloženi. Iako ga uglavnom percipiramo kao nešto negativno, stres zapravo ima svoje korisnosti u vidu pripremanja organizma za reakciju na potencijalno ugrožavajuće situacije, no utječe li stres negativno i na naše zdravlje?

S patogenim poput bakterija i virusa naš imunološki sustav susreće se svakodnevno

Stres je širok pojam kojeg čine zahtjevne ili teške okolnosti u kojima se možemo naći (stresori) ili fiziološke ili psihološke odgovore na takve okolnosti (stresni odgovori)1. Možda ste suočeni s uskim rokovima na poslu ili se pripremate za polaganje ispita; možda ste već par dana zabrinuti oko nečega ili je na vas upravo iznenada zalajao susjedov pas – sve te situacije predstavljaju određenu dozu izloženosti stresu. U ljudskom organizmu jedan od sustava uključenih u reakciju na ovakve okolnosti je imunološki sustav1.

Poznat kao prirodna obrana našeg tijela, imunološki sustav se sastoji od mreže različitih stanica, tkiva i organa, koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalnih opasnosti za naš organizam poput bakterija, virusa, parazita i gljivica2, a nekoliko njegovih aspekata empirijski je povezano sa stresom; Tijekom akutnog stresa, koji traje nekoliko minuta, određene se stanice mobiliziraju u krvotok, što priprema tijelo za potencijalne ozljede ili infekciju, odnosno na tzv. flight or fight rekaciju, koja priprema organizam da se ili bori s prijetnjom ili zaštiti i „pobjegne“ na sigurno1.

Povezanost stresa i imuniteta može biti posredovano određenim vrstama zdravstvenog ponašanja, psihosocijalnim čimbenicima ili oboje. Primjerice: stres kao posljedica problematičnih odnosa, negativnih ili kompetitivnih društvenih interakcija ili osjećaja usamljenosti, povezano je s povećanjem proupalnih reakcija u organizmu1.

Kako stres može negativno utjecati na imunitet?

Imunološke stanice imaju receptore za neurotransmitere i hormone kao što su norepinefrin, epinefrin i kortizol, koji omogućuju mobilizaciju i prometovanje imunoloških stanica, u idealnom slučaju za pripremu imunološkog odgovora. Nedavni dokazi ukazuju da imunološke stanice (npr. limfociti) tijekom izloženosti stresu mijenjaju svoju reaktivnost na signalizaciju tih neurotransmitera i hormona. Kronični stres s vremenom uzrokuje negativne sistemske promjene u imunološkom prometu1, dok su ostali potencijalni posrednici između stresa i imuniteta, poput dobrog spavanja, sve više prepoznati kao važni u razumijevanju odnosa između imuniteta i stresa. Nedavno je pronađeno da kod zdravih muškaraca samo jedna noć bez sna značajno povećava broj neutrofila, jedne od vrsta leukocita, a smanjuje njihovu funkciju1. To bi značilo da odmor i dobar san mogu pomoći da imunitet ne radi pretjerano, odnosno više nego što je to doista potrebno.

 

L.HR.COM.12.2019.33891 Jennifer N. Morey, Ian A. Boggero, April B. Scott, and Suzanne C. Segerstrom: Current Directions in Stress and Human Immune Function, dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465119/ (2.8.2019.)