CINK – MINERAL BEZ KOJEG TIJELO NE MOŽE

Kada govorimo o cinku, govorimo o mineralu koji je našem tijelu neophodan za obavljanje velikog broja funkcija i održavanje stabilnog imunološkog sustava. Njegova važnost i uloga prvi je put prepoznata 1961. godine te se od tada do danas ovaj element i njegov utjecaj na ljudsko zdravlje redovito istražuje i prati.

Iako je u našem tijelu prisutan u malim količinama, njegova važnost je izuzetno velika; doprinosi normalnoj sintezi DNK, održavanju normalnih kostiju, kože, kose i noktiju, plodnosti i reprodukciji te normalnoj funkciji imunološkog sustava. Točnije, potreban je svakoj našoj stanici, sustavu i organu.

Ako nema dovoljno ovog minerala, naše tijelo jednostavno ne može proizvoditi nove, zdrave stanice, što se odražava na cjelokupno stanje našeg organizma, a to u konačnici može rezultirati stanjima kao što su neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, nezarastanje rana, kontinuiran osjećaj pospanosti te smanjen osjet mirisa i okusa.

Velika prednost ovog minerala je to što se nalazi u gotovo svim namirnicama, a unos već male količine donosi vidljive prednosti našem tijelu. Namirnice bogate cinkom su crveno meso, mahunarke, jaja, riba, žitarice i proizvodi od žitarica, zbog čega se vegetarijanci i vegani nalaze u skupini izloženoj povećanom riziku od nedostatka cinka, a dojenčad, djeca i adolescenti imaju povećanu potrebu za cinkom zbog ubrzanog tjelesnog razvoja.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, preporučeni unos cinka za odrasle muškarce prosječne tjelesne težine je 7,5 do 12,7 miligrama dnevno, a za žene 6,2 do 10,2 miligrama dnevno.

Cink je mineral bez kojeg naše tijelo ne može funkcionirati i bez kojeg se većina tjelesnih funkcija i procesa ne može normalno odvijati. Zato je važno konzumirati namirnice bogate ovim mineralom, ali i unositi ga dodatno, ako to naše tijelo traži.