ŠTO JE ZAPRAVO PROPOLIS?

Propolis je prirodni smolasti proizvod kojeg proizvode pčele od puno različitih biljaka, a potom ga miješaju sa salivarnim sekretima i voskom te ga koriste za gradnju, ali i unutarnju zaštitu košnice od bolesti.

Riječ „propolis“ dolazi od grčkih riječi pro (obrana) i polis (grada), a mnogima je i sastavni dio kućne ljekarne zbog njegove primjene u narodnoj medicini već stoljećima.

Propolis sadrži više od 300 spojeva, uključujući 12 različitih flavonoida, niz polifenola, kumarina, aminokiselina, minerala u tragovima i vitamina.
Zanimljivo je napomenuti  kako točan kemijski sastav propolisa varira ovisno o zemljopisnom položaju košnice. Ipak, unatoč velikoj kemijskoj varijabilnosti, postoje stotine studija o biološkom djelovanju propolisa, ponekad i iz različitih izvora, ali sa sličnim svojstvima.

Iako je vjerojatno da velik broj sastojaka u propolisu proizvodi sinergijski učinak, istraživanja su pokazala da flavonoidi, antioksidansi koji uklanjaju slobodne radikale, imaju posebno širok spektar biološkog djelovanja.