Najčešća pitanja o Supradyn®-u

 1. Mogu li Supradyn® uzimati svaki dan?


  Svi oblici iz Supradyn® energija programa, te Supradyn® Kids mogu se uzimati svakodnevno. Supradyn® nije nadomjestak zdrave i uravnotežene prehrane, nego je dodatak prehrani, kako bismo zadovoljili sve tjelesne potrebe mikrohranjivim tvarima.Količina mikrohranjivih tvari koju treba naš organizam ovisi o različitim čimbenicima. Da bismo postigli optimalnu razinu vitamina, trebamo uzimati multivitaminski pripravak redovito i to tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Broj dana potrebnih za postizanje optimalne razine mikrohranjivih tvari u organizmu ovisi o pojedincu. Na to utječe starost pojedinca, ali i drugi individualni čimbenici. Supradyn® IMUNO se uzima do 7 dana (2 vrećice dnevno)  u stanjima kada tijelo ima povećane potrebe za hranjivim tvarima koje imaju ulogu u djelovanju imunološkog sustava ili do 14 dana (1 vrećica dnevno), u razdoblju povećanih fizičkih ili psihičkih opterećenja. Ako je potrebno, nakon 14 dana pauze možete ponoviti ciklus uzimanja.
 2. Kada je najbolje uzimati Supradyn® ?


  Svi oblici iz Supradyn® energija programa i Supradyn® Kids uzimaju se jedanput na dan.
  Možemo ih uzimati bilo kada. Preporučujemo vam da ih uzimate uvijek u isto vrijeme, kako bi vam to postala rutina. Ako ih uzimate tijekom, ili nakon obroka, povećat ćete apsorpciju mikrohranjivih tvari iz hrane.
  Supradyn® IMUNOse uzima:

  • kao OBRANA podrška imunološkom sustavu
      
  – jedanput na dan do 14 dana u razdoblju povećanih fizičkih ili psihičkih opterećenja. Ako je potrebno, nakon 14 dana pauze možete ponoviti ciklus uzimanja. 
  • kao POMOĆ kod povećane potrebe
      
  – dva puta dnevno do 7 dana kada tijelo ima povećane potrebe za hranjivim tvarima

 3. Zašto je Supradyn® IMUNO „dobitna kombinacija za imunitet“?


  Supradyn® IMUNO sadrži 4 ključna sastojka: vitamin C, cink, echinaceju i propolis, koji zajedno čine dobitnu kombinaciju za brzu podršku imunitetu. Vitamin C i cink igraju ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa te  u funkcioniranju imunološkog sustava, a propolis je prirodni smolasti proizvod kojeg proizvode pčele. ECHINACEA COMPLEX®, proizveden posebno od strane Bayera, sadrži ekstrakt ehinaceje (Echinacea angustifolia DC i Echinacea purpurea (L.) Moench.) te je posebno titrirana kako bi se povećala biljna koncentracija aktivnih tvari.
 4. Sadrži li Supradyn® više vitamina i minerala od PDU?


  EU je odredila preporučen dnevni unos (PDU) vitamina s ciljem sprječavanja nedostatka mikrohranjivih tvari u organizmu. Neki dodaci prehrani sadrže razinu vitamina i minerala koja je viša od preporučenog dnevnog unosa (PDU), međutim, još uvijek u sigurnim količinama. Razlog za pojedine, nešto veće, količine određenih mikrohranjivih tvari u nekim od proizvoda, vezan je za višestruku korist u određenim razdobljima života. Za većinu vitamina i minerala određen je preporučeni dnevni unos (PDU) , koji informiraju potrošače i proizvođače o vrijednostima unosa te omogućuju optimiziranje svakodnevne prehrane.
 5. Je li normalno da Supradyn® mijenja boju mog urina?


  Supradyn® energija oblici sadrže vitamin B2 (riboflavin). Upravo taj vitamin može intenzivnije obojiti vaš urin. Vitamini skupine B topivi su u vodi, stoga, eventualno preveliku količinu organizam izlučuje putem urina.
 6. Je li Supradyn® primjeren za dijabetičare?


  Dolje navedeni proizvodi iz Supradyn®  programa sadrže iduća sladila:
  • Supradyn® energija šumeće tablete : kalijev acesulfam i aspartam.
  • Supradyn® FAST: sorbitol, ksilitol, aspartam, sukraloza, acesulfam K
  • Supradyn® IMUNO:  aspartam, sukraloza, acesulfam K
  • Supradyn® Kids sadrži glukozni sirup i šećer.
  Osobe sa šećernom bolesti trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja gore navedenih proizvoda.
  Supradyn® energija 50+ filmom obložene tablete i šumeće tablete  ne preporučuju se osobama sa šećernom bolesti.
 7. Je li Supradyn® primjeren i za djecu?


  Supradyn® Kids posebno je proizveden i prilagođen djeci (preporučeno za djecu od 4 do 12 godina). Ostali proizvodi iz Supradyn® programa primjereni su za odrasle i djecu od 14 godina nadalje.
 8. Mogu li uzimati Supradyn® tijekom trudnoće?


  Supradyn® energija tablete i šumeće tablete možete uzimati tijekom trudnoće. Nema dokaza da preporučena doza od jedne tablete dnevno ima štetne učinke na trudnoću ili zdravlje djeteta. Međutim, vrijedi isto pravilo kao za sve druge pripravke koje uzimate tijekom trudnoće. Prije uporabe potražite savjet svog liječnika ili farmaceuta. Ukoliko tijekom trudnoće ili dojenja uzimate Supradyn® energija proizvode, ne trebate uzimati druge vitaminske pripravke. Supradyn® IMUNO  te Supradyn® energija 50+ filmom obložene tablete i šumeće tablete  ne preporučuju se za trudnice.
  Ako planirate trudnoću, trudni ste ili dojite, možda ćete imati želju za multivitaminskim pripravkom koji je posebno prilagođen vašim potrebama prehrane u tom razdoblju. Preporučujemo vam Elevit®, klinički ispitan proizvod, posebno prilagođen trudnicama i dojiljama. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
 9. Mogu li uzimati Supradyn® tijekom dojenja?


  Vitamini i minerali koje sadrže Supradyn® energija tablete i šumeće tableteizlučuju se u majčino mlijeko. Oni nemaju štetan učinak za dijete jer se njihove količine kreću u preporučenoj dnevnoj dozi. Ako se dvoumite glede uzimanja multivitaminskih pripravaka tijekom dojenja, preporučujemo vam da potražite savjet svog liječnika.
  Supradyn® IMUNO te Supradyn® energija 50+ filmom obložene tablete i šumeće tablete  ne preporučuju se tijekom dojenja.