I GODIŠNJA DOBA UTJEČU NA VAŠ IMUNITET

Mikronutrijenti, kao što su vitamini i minerali, omogućuju normalno funkcioniranje organizma, zbog čega je važno osigurati njihov adekvatan unos. Idealno bi bilo kada bismo sve što je potrebno organizmu unosili hranom, no kada to nije slučaj u prehranu se mogu uvesti i suplementi, odnosno dodaci prehrani. Slijede informacije o tome koje vitamine i minerale možete pronaći u kojoj hrani, te čemu služe dodaci prehrani.

Prema nedavnom istraživanju Sveučilišta u Cambridgeu, godišnja doba utječu na naš imunološki sustav, što objašnjava primjerice zašto je vjerojatnije da se razbolimo zimi.

Istraživanje je pokazalo da iako još nije potpuno jasno koji mehanizmi utječu na sezonske promjene u imunološkom sustavu, može se raditi o posljedici okolišnih čimbenika kao što je izloženost dnevnom svjetlu i temperaturi okoline; Dnevno svjetlo djelomično utječe na unutarnji sat našeg tijela poznatog i pod nazivom „cirkadijanski ritam“, što objašnjava zašto ljudi koji obavljaju poslove izvan dnevnog ciklusa, kao što su radnici u noćnim smjenama ili posade dugih zrakoplovnih letova, mogu biti slabijeg zdravlja.

Nekoliko dana sunca zimi može pomoći da se bolje osjećamo, iako stručnjaci također preporučuju i vježbanje, dobru prehranu i održavanje topline, kako bismo pomogli imunološkom sustavu da se bori protiv bolesti.