STRES I IMUNITET

Stres je stanje kojem smo, u većoj ili manjoj mjeri, svi ponekad izloženi. Iako ga uglavnom percipiramo kao nešto negativno, stres zapravo ima svoje korisnosti u vidu pripremanja organizma za reakciju na potencijalno ugrožavajuće situacije, no utječe li stres negativno i na naše zdravlje?

Stres je širok pojam kojeg čine zahtjevne ili teške okolnosti u kojima se možemo naći (stresori) ili fiziološke ili psihološke odgovore na takve okolnosti (stresni odgovori)1. Možda ste suočeni s kratkim rokovima na poslu ili se pripremate za polaganje ispita; možda ste već par dana zabrinuti oko nečega ili je na vas upravo iznenada zalajao susjedov pas – sve te situacije predstavljaju određenu dozu izloženosti stresu. U ljudskom organizmu jedan od sustava uključenih u reakciju na ovakve okolnosti je imunološki sustav1.

Poznat kao prirodna obrana našeg tijela, imunološki sustav se sastoji od mreže različitih stanica, tkiva i organa, koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalnih opasnosti za naš organizam poput bakterija, virusa, parazita i gljivica2, a nekoliko njegovih aspekata empirijski je povezano sa stresom; Tijekom akutnog stresa, koji traje nekoliko minuta, određene se stanice mobiliziraju u krvotok, što priprema tijelo za potencijalne ozljede ili infekciju, odnosno na tzv. flight or fight rekaciju, koja priprema organizam da se ili bori s prijetnjom ili zaštiti i „pobjegne“ na sigurno1.

Povezanost stresa i imuniteta može biti posredovano određenim vrstama zdravstvenog ponašanja, psihosocijalnim čimbenicima ili oboje. Primjerice: stres kao posljedica problematičnih odnosa, negativnih ili kompetitivnih društvenih interakcija ili osjećaja usamljenosti, povezano je s povećanjem proupalnih reakcija u organizmu1.

Kako stres može negativno utjecati na imunitet?

Imunološke stanice imaju receptore za neurotransmitere i hormone kao što su norepinefrin, epinefrin i kortizol, koji omogućuju mobilizaciju i prometovanje imunoloških stanica, u idealnom slučaju za pripremu imunološkog odgovora. Nedavni dokazi ukazuju da imunološke stanice (npr. limfociti) tijekom izloženosti stresu mijenjaju svoju reaktivnost na signalizaciju tih neurotransmitera i hormona. Kronični stres s vremenom uzrokuje negativne sistemske promjene u imunološkom prometu1, dok su ostali potencijalni posrednici između stresa i imuniteta, poput dobrog spavanja, sve više prepoznati kao važni u razumijevanju odnosa između imuniteta i stresa. Nedavno je pronađeno da kod zdravih muškaraca samo jedna noć bez sna značajno povećava broj neutrofila, jedne od vrsta leukocita, a smanjuje njihovu funkciju1. To bi značilo da odmor i dobar san mogu pomoći da imunitet ne radi pretjerano, odnosno više nego što je to doista potrebno.

1 Morey J. N.,  Boggero A., Scott B.,  Segerstrom S.C.: Current Directions in Stress and Human Immune Function. Opin Psychol. 2015 Oct 1; 5: 13–17.

2 Dunkin, Mary Anne. How to Use Your Immune System to Stay Healthy. Avaia-ble: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/how-use-your-immune-system-stay-healthy##1