ZDRAVLJE JE BOGATSTVO

Zdravlje je najveće bogatstvo, ili je tako barem rekao rimski pjesnik Vergilije prije više od 2000 godina. I ulaskom u 2020. godinu i novo desetljeće, društvene mreže preplavljene su sličnim porukama i izrekama namjenjenim motiviranju da se više krećemo, zdravije jedemo, više putujemo ili više cijenimo svoje prijatelje i obitelji. Ono što stoji iza svega toga u suštini je jednostavna poruka – da ipak malo bolje brinemo o sebi.

Je li vam ikada netko rekao da trebate jesti pileću juhu kada imate gripu? I možda da slučajno ne izlazite van s mokrom kosom? Teško je znati koji savjet treba poslušati, a koji ne kada je u pitanju svakodnevna briga o zdravlju. No, postoji li istina u tim tradicionalnim vjerovanjima koja se prenose generacijama?

Dobra prehrana prolazi kroz sve vrste porporuka kada je u pitanju naša dobrobit. Dakle, slijedite li određenu obiteljsku tradiciju ili radije osnažujete svoj imunološki sustav jednom od Bayerovih znanstveno dokazanih nutritivih opcija, pronalazak pravog odabira za osnaživanje vas i vaše obitelji u svakodnevnoj brizi za zdravlje korak je u pravom smjeru.

Jeste li ikad čuli za izreku "nahrani prehladu, izgladni vrućicu"? Ova izreka datira još iz davne 1574. godine, kada je ispisana u rječniku Johna Withalsa, a koji je vjerovao da se prehlada može izliječiti ako jedemo više, a vrućica ako jedemo manje.

Ove zdravstvene tradicije, ili takozvane „stare bapske priče“, obično prenose starije žene - majke i bake - na mlađe generacije. No je li „starost“ doista i „mudrost“ – ima li u njima istine?

Hrana kao lijek

Bez obzira radi li se o limunu, medu, đumbiru, češnjaku, pilećoj ili drugoj juhi, postoji mnogo namirnica i biljaka koje podupiru imunološki sustav i pomažu bržem prevladavanju prehlade ili gripe.

Bez obzira o čemu se radi, mnoge kulture širom svijeta slažu se oko jedne stvari: hrana dobro „liječi“. 

Čaj, med i limun u vrućoj vodi odavno su omiljeni "lijek" protiv prehlade i gripe, što nam daje dodatnu utjehu bilo da smo se zamotali u krevet ili uredu i pokušavamo ublažiti prehladu. Vitamin C kojeg nalazimo u limunu pomaže i kod ublažavanja simptoma bolesti.

Prevencija i imunitet

Je li vam ikad rečeno da ne izlazite van s mokrom kosom ili ćete se prehladiti? Ova "stara bapska priča" možda je uobičajena, ali nije istinita.

Znanost pokazuje da su prehlada i gripa uzrokovani izlaganjem virusima u okolišu. Imunološki sustav oslabljen faktorima poput dobi, prehrane, zdravlja ili okoliša doprinose tome može li se vaše tijelo boriti protiv zaraznih uzročnika bolesti s kojima dolazi u kontakt ili ne.

Prevencija bolesti jednako je važna kao i ublažavanje simptoma. Snažan imunološki sustav ne samo da će smanjiti šanse da obolite od prehlade ili gripe, već vam pomaže i da se brže oporavite od prehlade ili gripe nakon što obolite.