ZDRAVLJE JE BOGATSTVO

Zdravlje je najveće bogatstvo, ili je tako barem rekao rimski pjesnik Vergilije prije više od 2000 godina. I ulaskom u 2020. godinu i novo desetljeće, društvene mreže preplavljene su sličnim porukama i izrekama namjenjenim motiviranju da se više krećemo, zdravije jedemo, više putujemo ili više cijenimo svoje prijatelje i obitelji. Ono što stoji iza svega toga u suštini je jednostavna poruka – da ipak malo bolje brinemo o sebi.

Je li vam ikada netko rekao da trebate jesti pileću juhu kada imate gripu? I možda da slučajno ne izlazite van s mokrom kosom? Teško je znati koji savjet treba poslušati, a koji ne kada je u pitanju svakodnevna briga o zdravlju. No, postoji li istina u tim tradicionalnim vjerovanjima koja se prenose generacijama?

Dobra prehrana prolazi kroz sve vrste porporuka kada je u pitanju naša dobrobit. Dakle, slijedite li određenu obiteljsku tradiciju ili radije osnažujete svoj imunološki sustav jednom od Bayerovih znanstveno dokazanih nutritivih opcija, pronalazak pravog odabira za osnaživanje vas i vaše obitelji u svakodnevnoj brizi za zdravlje korak je u pravom smjeru.

Jeste li ikad čuli za izreku "nahrani prehladu, izgladni vrućicu"? Ova izreka datira još iz davne 1574. godine, kada je ispisana u rječniku Johna Withalsa, a koji je vjerovao da se prehlada može izliječiti ako jedemo više, a vrućica ako jedemo manje.

Ove zdravstvene tradicije, ili takozvane „stare bapske priče“, obično prenose starije žene - majke i bake - na mlađe generacije. No je li „starost“ doista i „mudrost“ – ima li u njima istine?

Hrana kao lijek

Bez obzira radi li se o limunu, medu, đumbiru, češnjaku, pilećoj ili drugoj juhi, postoji mnogo namirnica i biljaka koje podupiru imunološki sustav i pomažu bržem prevladavanju prehlade ili gripe.

Bez obzira o čemu se radi, mnoge kulture širom svijeta slažu se oko jedne stvari: hrana dobro „liječi“. Uzmimo na primjer pileću juhu. Zamotanom djetetu u krevetu, okruženom stripovima ili drugom vrstom zabave, roditelj će poslužiti domaću pileću juhu. Učinci su trenutačni; pun želudac i olakšano disanje djeci se može činiti kao čarolija. No, radi li se zaista o čaroliji?

Studija iz 2000. godine objavljena u medicinskom časopisu CHEST sugerira da pileća juha ima blagi protuupalni učinak, što bi mogao biti jedan od razloga njegove sposobnosti ublažavanja simptomatskih infekcija gornjih dišnih puteva kao kod, primjerice, prehlade. Međutim, glavni "čarobni" učinci dolaze od kalorija i tekućina. One su potrebne u velikim količinama kako bi se tijelu omogućila energija i hidratacija, posebno kada smo bolesni.

Sličan učinak nalazimo i u vrućem čaju. Čaj, med i limun u vrućoj vodi odavno su omiljeni lijek protiv prehlade i gripe, što nam daje dodatnu utjehu bilo da smo se zamotali u krevet ili uredu i pokušavamo ublažiti prehladu. Vitamin C kojeg nalazimo u limunu pomaže i kod ublažavanja simptoma bolesti, dok med ublažava i smiruje grlo.

Prevencija i imunitet

Je li vam ikad rečeno da ne izlazite van s mokrom kosom ili ćete se prehladiti? Ova "stara bapska priča" možda je uobičajena, ali nije istinita.

Znanost pokazuje da su prehlada i gripa uzrokovani izlaganjem virusima u okolišu. Imunološki sustav oslabljen faktorima poput dobi, prehrane, zdravlja ili okoliša doprinose tome može li se vaše tijelo boriti protiv zaraznih uzročnika bolesti s kojima dolazi u kontakt ili ne.

Prevencija bolesti jednako je važna kao i ublažavanje simptoma. Snažan imunološki sustav ne samo da će smanjiti šanse da obolite od prehlade ili gripe, već vam pomaže i da se brže oporavite od prehlade ili gripe nakon što obolite.

ISTRAŽITE NAJBOLJE

Proizvode za Svoje Potrebe

Supradyn® Energija 50+, 30 filmom obloženih tableta

Supradyn® Energija 50+, 30 filmom obloženih tableta

Osmišljen je posebno za zadovoljavanje specifičnih potreba organizma nakon 50. godine života.

Supradyn® Energija Fast

Supradyn® Energija Fast

Opskrbite se novom energijom i osvježite svoj život

Supradyn® Kids

Supradyn® KIDS

Multivitamin Supradyn® KIDS je osmišljen za nadopunu prehrane vitaminima djeteta od 4 do 12 godina.

Supradyn® Energija 50+, 15 šumećih tableta

Supradyn® Energija 50+, 15 šumećih tableta

Osmišljen je posebno za zadovoljavanje specifičnih potreba organizma nakon 50. godine života.