KAKO SE ZAŠTITI OD PREHLADE, ALI I BRŽE JE POBIJEDITI

Uz moderan tempo života i svakodnevni pritisak radnih, društvenih i obiteljskih obaveza, mnogi od nas jednostavno nemaju vremena biti bolesni. No, osim što svakodnevni stres može oslabiti naš imunitet, s dolaskom zime bliži nam se i sezona gripe i prehlade.

Infekcije dišnih puteva, kao što su gripa i prehlada, među najčešćim su bolestima kod ljudi. Pojava prehlade pokazuje jasnu sezonalnost, a uzrokovana je velikim brojem virusa. Odrasli od prehlade prosječno obolijevaju dva do četiri puta godišnje, a djeca čak i češće. No, iako  prehlada uglavnom nije komplicirana bolest, vrlo je lako možemo „pokupiti“ i zatim „vući“ tjednima dok potpuno ne ozdravimo, osobito ako organizmu ne osiguramo dodatnu podršku u borbi protiv prehlade.

Prehladu mogu uzrokovati stotine različitih virusa (najčešće rinovirusi), a liječi se simptomatski. Našem organizmu u borbi protiv prehlade i gripe može pomoći dodatan unos određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin C i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

To je svakako dobar pristup, a jeste li znali da i kada radimo nešto što nas opušta, poput čitanja knjiga, pomažemo imunitetu da ojača i obrani se od virusa? Naše tijelo se tada opušta, ne osjeća stres i organizam se jednostavno oporavlja.