PAMETNA PREHRANA

Kako ponovno napuniti svoju energiju uz pomoć vitamina i minerala

Vitamini i minerali, koji se nazivaju mikronutrijentima, tvari su nužne za pravilan rad vašega tijela.

Vitamine i minerale možete dobiti u hrani koju jedete, no neke namirnice sadrže više tih tvari od nekih drugih. Jeste li znali da je mrkva dobra za vaš vid? Mrkva je puna tvari koje se nazivaju karotenoidima, a njih vaše tijelo pretvara u vitamin A, koji pridonosi zdravlju očiju. Nedostatak vitamina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Vitamini su odgovorni za rad vitalnih procesa. Tijelo ih upotrebljava za rast i razvoj. Svaki vitamin igra drugačiju ulogu u vašemu tijelu, a neki djeluju zajedno u određenim procesima ili podupiru jedan drugoga. Tijelo ne može proizvoditi vitamine, osim vitamina D, pa se oni moraju osigurati vašom prehranom. Poput vitamina, minerali su nužni za tjelesno i mentalno zdravlje organizma. Preporučuje se obavezno provjeriti oznake na namirnicama za informacije o vitaminima i mineralima koje sadrže. Dakle, ako birate napitke, uvidjet ćete da je čaša mlijeka dobar izvor vitamina D i minerala kalcija i fosfora. Čaša gaziranoga soka s druge strane ne sadrži vitamine ni minerale.

KAKO TO DJELUJE?

Vaše tijelo koristi vitamine i minerale u procesima stvaranja energije.

Slika s brojem 1

Konzumacija

To je prvi korak u dobivanju hranjivih tvari. U tome procesu hrana dospijeva u vaša usta i zubima se razgrađuje u manje komade. Savršeno uravnotežena prehrana sadrži ugljikohidrate, masti, bjelančevine i mikrohranjive tvari (vitamine i minerale).

Slika s brojem 2

Probava.

U sljedećemu se koraku velike molekule hrane razgrađuju u male molekule kako bi ih vaša krv mogla apsorbirati. Probavni procesi pretvaraju ugljikohidrate u glukozu, bjelančevine u aminokiseline, a masti u masne kiseline.

Slika s brojem 3

Metabolizam.

Hranjive se tvari krvlju prenose do stanica. Energija se proizvodi u mitohondrijima stanica uz pomoć vitamina i minerala.

Uravnotežena prehrana potrebna je kako bi vaše tijelo dobilo sve hranjive tvari koje su vam potrebne te kako bi proizvelo energiju. Vitamini i minerali koji su posebno uključeni u proizvodnju energije jesu:

Vitamini skupine B

Vitamini skupine B

Tiamin je vitamin iz skupine vitamina B kompleksa (B1), topiv u vodi, poznat je i kao aneurin, koji sprječava bolest beriberi. Tiamin djeluje kao koenzim, potreban za pretvorbu ugljikohidrata u energiju. Tiamin je vrlo važan za funkcioniranje živčanog sustava i mišića, uključujući i srčani mišić.

Izraz niacin (B3) odnosi se na nikotinsku kiselinu i njezine derivate, nikotinamide koji se javljaju u prirodi. Ovaj vitamin doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, te doprinosi održavanju normalne kože i sluznica.

Izraz vitamin B6 koristi se za skupinu spojeva koji su metabolički zamjenjivi. To su piridoksol (alkohol), piridoksal (aldehid) i piridoksamin (amin). Piridoksin ima ulogu koenzima u razgradnji i iskorištenju ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Olakšava oslobađanje glikogena da bi se, iz jetre i mišića, dobila energija. Sudjeluje i kod iskorištavanja energije u mozgu i živčanom tkivu te je od vitalnog značaja za regulaciju centralnog živčanog sustava.

Kobalamin (vitamin B12) ima složenu prstenastu strukturu s kobaltom u sredini i pripada B kompleksu. Kobalamin ima ulogu u procesu dijeljenja stanica, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji. Vitamin B12 doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i normalnom metabolizmu stvaranja energije. Kobalamin je važan za sintezu genetskog materijala (DNA) i povezan je s djelovanjem metabolizma folne kiseline.

Magnezij

Magnezij

Magnezij je mineral koji igra ključnu ulogu u brojnim osnovnim staničnim reakcijama. Glavna funkcija magnezija je aktiviranje određenih enzima, posebice onih koji su vezani za metabolizam ugljikohidrata i onih potrebnih za sintezu masnih kiselina i proteina. Magnezij ima zadaću održavati električni potencijal u živčanim i mišićnim membranama. Od važnog je značenja za reguliranje pravilnog srčanog ritma i prijenosa živčanih podražaja. Magnezij kontrolira brojne stanične funkcije. Sudjeluje u nastanku bjelančevina, stvaranju i djelovanju DNK te skladištenju i pretvaranju energije u ATP. Magnezij je u procesima organizma usko povezan s kalcijem i fosforom. To je peti mineral, uz kalcij, fosfor, kalij i natrij. Premda se približno 70% magnezija nalazi u zubima i kostima, preostalih 30% magnezija ima najvažnije funkcije. Taj manji dio magnezija nalazi se u stanicama mekog tkiva i u tekućini oko tih stanica.

Cink

Cink

Cink je bitan element u tragovima. Potreban je za djelovanje enzima. Postoji više od 100 enzima, kojima je, za pravilno djelovanje, potreban cink. Ti enzimi igraju važnu ulogu u metabolizmu energije,Cink doprinosi održavanju normalnih kostiju i kože, vida, zaštiti stanica od oksidativnog stresa te normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Koenzim Q10

Koenzim Q10

Koenzim Q10 je tvar prirodno prisutna u organizmu s najvišim koncentracijama u srcu, bubrezima, jetri i gušterači.

Željezo

Željezo

Željezo je malena ali najvažnija komponenta hemoglobina.Kao sastojak hemoglobina, željezo prenosi kisik u sve stanice u organizmu. Gotovo sav kisik koji stanice koriste za životne procese dođe do njih pomoću hemoglobina, sadržanog u eritrocitima. U tijelu imamo 20 000 milijardi crvenih krvnih zrnaca, a svake ih se minute proizvede115 milijuna. Željezo, između ostalog, ima ulogu u procesu dijeljenja stanica te doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Žene u fertilnoj dobi imaju pojačanu potrebu za željezom.

Za najbolje punjenje energijom trebali biste jesti raznovrsne namirnice. Sadržaj hranjivih tvari razlikuje se ovisno o vrsti voća ili povrća, a raznolikim izborom obuhvatit ćete svoje potrebe. Tijekom dana preporučuju se tri glavna obroka i dvije užine. U savršenome slučaju svi obroci trebali bi uključivati neko voće i povrće, što iznosi pet porcija dnevno. Nedostatak nužnih hranjivih tvari može dovesti do gubitka energije. Supradyn® Energija zahvaljujući čitavome nizu vitamina i minerala osigurava tijelu pomoć u procesima stvaranja energije koja mu je potrebna. Također sadrži i koenzim Q10, jedan od osnovnih tjelesnih koenzima.

Svakodnevni unos dodatka prehrani Supradyn® podupire proces pretvorbe hranjivih tvari u energiju koja je tijelu potrebna tijekom dana. Posebno je osmišljen za osobe koje vode dinamičan i užurban život. No prehrana nije jedini čimbenik za nedostatak vitamina i minerala. Neke životne odluke poput pušenja ili konzumacije alkohola mogu pridonijeti nedostatku vitamina, što zauzvrat može pojačati tjelesni i mentalni umor.