PAMETNA PREHRANA

Vitamini i minerali za potrebe vaše djece

Tijekom rasta vašoj je djeci potrebna energija. Ona troše mnogo energije zbog brojnih preokupacija: idu u školu, trebaju pisati zadaću, sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, sportu i igrama. Kako bi djeca proizvela tu energiju, njihovim su mladim tijelima potrebni vitamini i minerali. Te se tvari nalaze u hrani koju jedu. Svaki vitamin i mineral igra drugačiju ulogu u njihovim tijelima. Zahvaljujući tim vitaminima i mineralima tijelo može ispravno funkcionirati kako bi djeca rasla i razvijala se na pravilan način. U savršenome slučaju trebali bi dobiti sve vitamine i minerale iz zdrave i uravnotežene prehrane. No u stvarnosti to nije uvijek moguće. Mnogi čimbenici mogu izazvati nedostatak vitamina kod djece, poput bolesti, restriktivne prehrane ili činjenice da je vaše dijete izbirljivo kada je riječ o hrani. U tim situacijama dodatak prehrani s vitaminima može pomoći vašoj djeci.

Djeci su potrebni isti vitamini i minerali kao i odraslima, no u drukčijim količinama. Potrebe za hranjivim tvarima kod djece ovise o dobi, spolu, veličini, razini rasta i aktivnosti. Hranjive tvari koje pomažu izgraditi kosti i potiču razvoj mozga posebno su važne u djetinjstvu.

Pogledajmo koji su vitamini i minerali posebno važni za zdrav razvoj djece:

Vitamin A

Vitamin A

Ovaj vitamin igra vrlo važnu ulogu za vid, pogotovo noćni vid. Ujedno pridonosi normalnom funkcioniranju imunosnog sustava i time pomaže vašem tijelu u borbi protiv infekcija. Djeca su izloženija bolestima jer provode mnogo vremena na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi, poput škole, parkova, trgovačkih centara. Teško je spriječiti razbolijevanje djece zbog kontakta s drugom djecom i činjenice da njihov imunosni sustav još nije sazrio. Ako želite pomoći svojoj djeci sačuvati normalan vid i imunološki sustav, ne zaboravite u njihovu prehranu dodati namirnice bogate vitaminom A.

Izvori vitamina A u prehrani jesu: batat, špinat, mrkva, paprika i mango.

Vitamin B

Vitamini skupine B

B12 i drugi vitamini B, pogotovo B6, biotin, niacin i folna kiselina. Ti su vitamini važni za metabolizam energije i živčani sustav.Vitamini B6 i B12 doprinose normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik po vašemu tijelu.

Izvori vitamina B jesu: mahunarke, riba, meso, jaja, mliječni proizvodi i zeleno lisnato povrće.

Vitamin C

Vitamin C

Ovaj je vitamin važan za očuvanje tjelesnih tkiva poput desni, kosti i krvnih žila u dobrome stanju. Vitamin C također je ključan za podršku normalnome radu imunosnoga sustava.

Namirnice bogate vitaminom C: crvena i zelena paprika, kivi, brokula i jagode.

Vitamin D

Vitamin D

Ovaj vam je vitamin potreban za snažne kosti i zube. Ujedno pomaže tijelu u apsorpciji kalcija. Vitamin D stvara se u vašoj koži ako je ona izložena izravnome sunčevom svjetlu.

Namirnice koje su bogate vitaminom D jesu: masna riba (losos, tuna, skuša) i, u manjim količinama, goveđa jetra i sir.

Vitamin E

Vitamin E

Ovaj vitamin pomaže zaštititi stanice i tkiva od oksidativnoga oštećenja.

Izvori vitamina E u prehrani jesu: suncokretove sjemenke, orašasti plodovi, špinat i kivi.

Djeca mogu dobiti sve te hranjive tvari ako imaju raznovrsnu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem. Dajete sve od sebe kako bi vaša djeca ostala zdrava, no unatoč vašim najvećim naporima, teško ih je navesti da jedu prave namirnice u pravo vrijeme i u pravoj količini. Može li dodatak prehrani s multivitaminima i mineralima koristiti vašoj djeci?

  • Kada je dijete izbirljivo po pitanju prehrane i ne jede redovito dobro uravnotežene obroke koji se sastoje od cjelovitih, svježih namirnica, ono vjerojatno ne dobiva sve hranjive tvari koje su mu potrebne. Djeca često odabiru ne toliko zdrave stvari poput brze prehrane, obrađene hrane, grickalica s visokim udjelom šećera, no bez mikronutrijenata.
  • Djeca koja su na restriktivnoj ili posebnoj prehrani možda ne smiju uzimati sve mikronutrijente koji su im potrebni kako bi imali energije za rast i pravilan razvoj.
  • Djeca vegetarijanci ili vegani koja ne jedu mliječne proizvode mogu biti izložena riziku od nedostatka kalcija ili željeza, što može biti vrlo opasno za njihova tijela u razvoju ako ne dobivaju te mikronutrijente alternativnim izvorima prehrane.
  • Nakon preboljele bolesti. Vaše se dijete može osjećati iscrpljeno nakon niza prehlada i virusa i može ga biti teško hraniti voćem i povrćem te drugim zdravim obrocima. No trebat ćete im osigurati potrebne količine vitamina i minerala kako bi se mogli brzo oporaviti.

Supradyn KIDS je posebno osmišljlena formulacija koja podupire rast i razvoj vaše djece. Supradyn KIDS sadrži vitamine B i C koji pridonose normalnom metabolizmu energije i doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.