O EHINACEI

Ehinacea je rod cvjetnih biljaka iz obitelji glavočika(Asteraceae), a još se može naći i pod imenom američki slamnjak ili rudbekija.

Ehinacea je višegodišnja bilja, a u fazi zrelosti visoka je 30 do 60 centimetara. Šiljastog je oblika i ima cvjetove ružičaste ili ljubičaste boje, ovisno o vrsti.
Tri najpoznatije i najkorištenije vrste ove biljke su Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, latinskog sinonima Rudbeckia purpurea i Echinacea pallida, od kojih je Echinacea purpurea jedna od najistraživanijih vrsta u Europi.
Sve tri vrste sadrže polisaharide topljive u vodi, konjugate kafeične kiseline i flavonoide, no oni su kemijski različiti. Primjerice, E. purpurea i E. angustifolia sadrže alkamide, dok E. pallida ima vrlo niske koncentracije alkamida. Koncentracija ovih sastojaka ovisi i o korištenim dijelovima biljke, kao i o načinu ekstrakcije.
Govorimo o endemskoj vrsti, koja se nalazi samo u istočnoj i središnjoj Sjevernoj Americi te uspijeva u vlažnim i suhim prerijama (pašnjacima i livadama) i otvorenim šumama.
Ehinacea je biljka s dugom poviješću, a prvi su je aktivno koristili Indijanci. Koristili su primarno E. angustifoliu i to u medicinske svrhe, što predstavlja začetke upotrebe ove biljke u narodnoj medicini. Popularnost u narodnoj medicini, kako na prostorima Sjedinjenih Američkih Država, tako i Europe, doživjela je 1800-ih godina, a aktivno se još uvijek koristi i danas.