HRANA I VITAMINI

Uravnotežena prehrana podrazumijeva da u organizam unosimo određenu količinu različitih hranjivih tvari, koje omogućuju održavanje zdravlja i funkcioniranje našeg organizma. Proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali i voda – sve su to hranjive tvari, od kojih svaka ima određenu funkciju u našem organizmu, a potrebe za određenom količinom hranjivih tvari ovise o dobi, spolu, ali i drugim čimbenicima poput tjelesne aktivnosti, prehrambenih navika i genetskog nasljeđa.

Povećana proizvodnja prerađene hrane, brza urbanizacija i mijenjanje životnih stilova doveli su do promjene u prehrambenim navikama ljudi, zbog čega danas konzumiramo više visokoenergetske hrane, masti, slobodnih šećera i soli nego ikada prije. Isto tako, mnogi od nas ne konzumiraju dovoljno voća, povrća i drugih dijetalnih tvari, a posljedice svega toga možemo itekako osjetiti na vlastitom tijelu.

Idealan sastav raznolike, uravnotežene i zdrave prehrane ovisit će o individualnim karakteristikama, kao što su dob, spol, životni stil, tjelesna aktivnost, kultura, lokalna hrana i prehrambene navike. Međutim, osnovna načela koja čine zdravu prehranu ostaju ista, stoga evo nekoliko savjeta kako jesti zdravije:

  • Jedite raznoliko

Konzumiranje cjelovitih, neprerađenih i svježih namirnica svaki dan osigurava unos esencijalnih hranjivih tvari u organizam, što je osobito važno kod razvoja djece, a također pomaže starijim ljudima da vode zdraviji i aktivniji život.

  • Jedite što više voća i povrća

Povrće i voće su važni izvori vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, biljnih proteina i antioksidansa, stoga ih ne smijemo zaboraviti u našoj prehrani. Trebali bismo pojesti barem pet porcija (ili 400 g) voća i povrća dnevno, ne ubrajajući tu korjenasto povrće poput krumpira.

  • Konzumirajte umjerenu količinu ulja i masti

Masti i ulja su koncentrirani izvori energije, stoga ih probajte konzumirati manje i iz biljnih izvora, kao što je npr. maslinovo ulje. Birajte bijelo meso i ribu, a izbjegavajte prerađenu, pečenu i prženu hranu.

  • Smanjite unos šećera i soli

Odraslima je potrebno manje od 5 g soli (što odgovara otprilike jednoj čajnoj žličici) dnevno, te manje od 50 g šećera (oko 12 čajnih žličica) dnevno, no većina nas konzumira znatno više od toga. Kada kuhate, probajte koristiti manje soli, a umjesto slatkih zalogaja kao što su kolači i čokolada, birajte svježe voće.

Iako smo, kada je u pitanju zdrava prehrana, često usredotočeni na raspravu o količini unosa kalorija, ne smijemo zaboraviti da je raznolika prehrana bitna i zbog ništa manje važnog unosa vitamina i minerala.

Umor, razdražljivost, slabost, depresija, slabiji rad živčanog sustava i nesanica – sve to mogu biti simptomi nedostatka vitamina i minerala. Vitamini omogućuju različite biološke procese, uključujući rast, probavu i funkcioniranje živaca, stoga kada niste u prilici unositi dovoljno vitamina i minerala prehranom, nadomjestite ih vitaminskim pripravkom, kao što je Supradyn® Energija.